İlki Mayıs 2022’de gerçekleştirilen Kapadokya Gastronomi Festivali'nin ikincisi 5-6 Mayıs 2023 tarihlerinde yapılacak.
Geçtiğimiz yıl, Kapadokya’nın binlerce yıldır ev sahipliği yapmış olduğu uygarlıkların lezzet hafızasını modern zamanların bilgi dağarcığıyla harmanlayarak, bölgemizin unutulmaya yüz tutmuş gastronomi hazinesine görünürlük kazandırmış ve böylece, doğa ve tarihin buluşarak insana muazzam bir çevrede yaşama fırsatı sunduğu bölgemizin “bir başka” yüzünü vurgulamıştık.
Bu yıl ise, Kapadokya bölgesinde gastronomi rüzgarını başlatan bu etkinliği yine insan, tarih ve doğa temaları üzerinden yürütüyor; tarih boyunca bu kadim topraklarda yaşamış çeşitli kültür ve inançlara sahip insanların baharın gelişini, şifa, bolluk ve bereket beklentileriyle anlamlandırarak kutladıkları Hıdırellez’in geleneksel lezzetlerini öne çıkartıyoruz. Doğanın uyanışı ile insanın yeşeren umutlarının bütünleştiği, mevsimsellik ve yerelliğin ön planda tutulduğu Kapadokya’da Bahar Sofraları etkinliğinde bir araya geliyoruz.
Halk arasında yaygın olarak Hızır ve İlyas’ın bir araya geldiği gün oluğuna inanılan “Hıdırellez” kışın sona erip yazın başladığı gün olarak Anadolu ve Balkanlarda yaygın şekilde kutlanmakta. Gregoryen takvimine göre 6 Mayıs’a, Rumi takvime göre ise 23 Nisan tarihine rastlayan Hıdırellez’den sonraki yaz günlerinin Hızır Günleri olarak adlandırıldığı da bilinmekte.
Kıştan sonra doğanın yeniden dirilmesi ve yazın gelişi dünyanın her yerinde eski çağ insanlarının hayatlarında önemli bir olaydır. Nitekim Orta Asya Türk kavimleri arasında da baharın gelişi çeşitli törenlerle kutlanmış, İslamiyet’e geçişle birlikte kutlamalar, yeşillik ve su unsurlarıyla ilişkilendirilen Hızır etrafında şekillenmiştir. Bizans Anadolu’sunda Aya Yorgi (Aziz Georgios) günü de baharın gelişi ile birleştirilerek, 6 Mayıs tarihinde kutlanmaktaydı. Uğradığı eve bolluk ve bereket getirdiği, kuru dalları yeşertip ağaç haline getirdiği, hastaları iyileştirdiği rivayet edilen Aya Yorgi ile oturduğu yeri yeşerten, otları dalgalandıran Hızır’ın menkıbelerde iç içe geçtiği görülür. Ürgüp’te mübadele öncesinde Müslüman ve Hristiyanlar’ın ortak bir sevinçle baharı kutladıkları Hıdırellez Kilisesi de Aziz Georgios’a ithaf edilmiştir. Doğanın yeniden canlanışı ile yiyeceklerin bollaşmasının simgeselleştirildiği yemek ikramları, Anadolu’daki Hıdırellez kutlamalarının ortak bir noktası. Buradan hareketle, şimdilerde unutulmak üzere olan bu geleneğin hatırlatılmasını ve yaşatılmasını amaçladık.
Kapadokya’da Bahar Sofraları etkinliği ile bölgemizde farklı tarihlerde yaşamış, farklı kültürlere mensup toplumların ortak lezzetleri yazın gelişi kutlamaları bağlamında vurgulanarak, Kapadokya’nın sahip olduğu diğer turizm varlıklarının gölgesinde kalmış gastronomi zenginliğine bilinirlik kazandırılması yolunda bir adım daha atılması hedeflenmektedir. Bu kapsamda, yerel ürünler ile Hıdırellez sofraları kurulacak, bölgemizin ritüelleri canlandırılacaktır.
Kapadokya’da Bahar Sofraları etkinliği kapsamında gastronomi kanaat önderleri, şefler ve basın mensupları Kapadokya’ya davet edilecek; her seviyeden gastronomi öğrencilerine yönelik etkinlikler düzenlenecek; akademik etkinlikler gerçekleştirilecek, bölge halkının ve turistlerin katılacağı aktiviteler planlanacaktır.